blogtekirdağ

“…yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın. bu şehir arkandan gelecektir. sen gene aynı sokaklarda dolaşacaksın. aynı mahallede yaşlanacaksın; aynı evlerde kır düşecek saçlarına. dönüp dolaşıp bu şehre geleceksin sonunda. başka bir şey umma…” – konstantinos kavafis

tekirdağ’da askerlik

malum 323. dönem (oldu mu yahu o kadar) yedek subay sınav sonuçları açıklandı. keşke öss gibi olsa da, herkes aldığı puan kadar tercih yapabilse ama mümkün değil. hiçbir işe yaramayan, saçma bir sınav. belli bir kriteri yok, olsa da biz bilmiyoruz tsk biliyor. kriteri merak ediyor muyum? vallah yapalı dört yıl oldu bu askerliği, işin gerçeği umrumda değil artık.

buna rağmen, üzerinde hiçbir anlam veremediğim kısaltmalar olan sarı bir zarfla iskenderun sokaklarında tek başıma dolaştığım zamanlar aklıma geldiğinde, şu ve bundan sonraki dönemde askerliğini tekirdağ’da yapacaklarla bir yardımım dokunsun istiyorum. bu, iskenderun’daki tek ulaştırma piyade olduğumu zannettiğimde kendi kendime verdiğim bir sözdü.

konuya dönecek olursak, asker adaylarının kafalarını kurcalayan bir kaç soruya cevap verelim;

tekirdağ nasıl bir yer?

tekirdağ güzel bir şehir. asker için de, memur için de, musluk tamircisi için de güzel. tamam istanbul kadar gidilecek görülecek yeri yok ama, askersin zaten, yarısına girmen çıkman yasak. deniz var, sahil var. bunlar çarşı izinleri için ideal mekanlar. kızları çok güzel sonra; ki bu önemli. ben biraz daha doğuda yaptım daha sonra askerliği, kızların bıyıkları vardı, öyle diyim. çook çarşı izninden yarım saat sonra kışlaya dönmüşümdür. tekirdağ’da böyle bir problem yok. pahalı bir şehir değil sonra. eğer asteğmen olarak gelecekseniz, emlakçılarda dayalı döşeli iki oda evler bulmanız mümkün. muhtemelen sizden önce de o evde bir asteğmen kalmıştır.

neresinde yapacağım tam olarak askerliği?

tekirdağ’da üç adet birlik var ve hepsi tugay’a bağlı. bunlardan ilki 100.yıl mahallesinden altınova mahallesine uzanan 8. mekanize piyade tugay’ı. tüm kısa dönemler buraya teslim oluyorlar. dolayısı ile ilk ziyaret edeceğiniz yer burası. tugay’a gittiğinizde ilk kapısından girmemeniz tavsiye edilir. zira orası tugay komutanının kapısı. biraz daha aşağıda, altınova kavşağındaki personel kapısından giriyorsunuz. işlemleriniz burada hallediliyor. tugay’ın şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 5km. otogardan direk araç belki belediye otobüsü olur. bunun dışında şehir merkezinden, 100.yıl, altınova, kumbağ minübüsleri tugay’ın önünden geçmekte.

ikinci adresiniz beşiktepe. tugay’da işlemleriniz hallolduktan sonra büyük bir kısmınız (yaklaşık %99) acemi eğitimi için beşiktepe’ye gönderileceksiniz. beşiktepe’ye geldiğinizde, ailenizi arayıp rahatlıkla “ben yurtdışında askerlik yapıyorum” diyebilirsiniz. zira beşiktepe pek tekirdağ ile alakalı bir yer değil. tekirdağ’da yaklaşık yarım saat uzaklıkta, adı üstünde bir tepeye konuşlanmış koskocaman bir birlik. fakat bu sizi korkutmasın. eskiden sürgün yeri (ki kim nerde askerlik yaptıysa, orası sürgün yeriymiş ne alakaysa) olmasına rağmen, bugün nato standartlarına giren bir birlik. birlik içinde otobüs terminalinden, oyak bank şubesine; köfte salonlarından, internet kafelere kadar her mekan mevcut. birliğe ulaşım tekirdağ merkezden, köprübaşı mevkiinden kalkan otobüslerle mümkün. acemiliğiniz bittikten sonra, dağıtım yapılacaksınız. genelde garnizon içi bir dağıtım olur. nerelere dağıtılabilirsiniz?

öncelikle beşiktepe’de kalabilirsiniz. sonra, tugay’a geri dönebilirsiniz. bunlar dışında muratlı caddesindeki askerlik şubesine ve topçu taburuna verebilirler sizi. topçu taburu hakkında pek bir bilgim yok aslında. yanından geçerken, “güzel yer” demişliğim var sadece ama tecrübelerimden biliyorum ki dışı beni, içi sizi yakar. gönderilebileceğiniz başka bir yer de orduevi. “şehrin en güzel yerine ordu evi dikelim abi” furyasının bir getirisi olarak, ordu evi sahilde yer alıyor. burası da topçu taburu gibi, dışarıdan bakıldığında keyifli bir yer gibi duruyor.

bunlar dışında bir de jandarma var elbette. jandarma genel komutanlığı, tekirdağ girişinde, alkaya mevkiinde bulunuyor. yol üstünde, hemen migros’un yanında. buraya teslim olduktan sonra, acemi birliğinizi yapmak üzere, muratlı yolundaki cezaevine gidiyorsunuz. acemiliğiniz bittiğinde seçenekleriniz arasında, cezaevinde kalmak, merkeze dönmek, kumbağ’da denize girmek ve çeşitli köylerde kız kaçıranların peşine düşmek var. artık rüzgar ne yönden eserse.

aktarabileceklerim ne yazık ki bu kadar. hiç kafaya takmayın, tekirdağ’da askerlik gayet keyifli geçecektir. şimdiden hayırlı teskereler.

No comments yet»

Yorum bırakın